ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - BOYNO 2016
Η Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική είναι ο όρος που επικράτησε έναντι του “βιόσημου σχεδιασμού“ και του “οικολογικού σχεδιασμού“ και άλλων όρων που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς για να περιγράψουν την οικολογική “σχολή“ στη δόμηση. Η γενική ιδέα πηγάζει απο την ευαισθησία παλαιότερα, αλλά την ανάγκη και υποχρέωση πλέον να κατασκευάζουμε κτίρια που να ζημιώνουν λιγότερο το φυσικό περιβάλλον, καθώς η βιομηχανία του κατασκευαστικού κλάδου κατέχει πολύ μεγάλο ποσοστό της ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον απο τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ο χαρακτηρισμός “παθητικός“ στον σχεδιασμό, αφορά στις ικανότητες που έχει το κτίριο να εκμεταλλεύεται το μικροκλίμα και να προστατεύεται από τα στοιχεία της φύσης με το σχήμα του, με τη θέση του στο οικόπεδο, τη σχέση πιθανόν με διπλανά κτίρια κ.λ.π., αλλα και με τα υλικά κατασκευής του. Χωρίς όμως μηχανικά μέσα, ή μόνο με απλά μηχανικά μέσα. Η χρήση περίπλοκων μηχανημάτων, ηλεκτρονικών συστημάτων, αυτοματισμών κ.α. είναι άλλη κατηγορία σχεδιασμού τα “ενεργητικά συστήματα” που μπορούν να εφαρμοστούν σε παθητικό κτίριο, ή να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν ένα μη παθητικό κτίριο.
Ένα επόμενο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση της δόμησης με γνώμονα το περιβάλλον, είναι η επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή με βάση τα οικολογικά τους χαρακτηριστικά κατά την παραγωγή , κατά τη μεταφορά τους, κατά την χρήση και κατά την απόρριψη τους, το μήκος ζωής τους, όμως στην πράξη δεν έχουμε μεγάλη εφαρμογή αυτού του τομέα ακόμα. Ευτυχώς οι εξελίξεις στον τομέα των κατασκευών είναι ραγδαίες, και έτσι φαίνεται να πρόκειται να γίνει εφικτή και η εφαρμογή αυτής της πρακτικής αρκετά σύντομα, προς όφελος όλων μας.
Η παθητική βιοκλιματική αρχιτεκτονική εχει κερδίσει πολλά απο την παρατήρηση και την ανάλυση της παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής κάθε τόπου. Αυτό συμβαίνει διότι είναι προϊόν εξέλιξης εκατοντάδων χρόνων, με λιγότερα μηχανικά μέσα. Διακρίνοντας και αφαιρώντας τα κοινωνικοπολιτικά στοιχεία που έχουν διαμορφώσει ενδεχομένως εν μέρη τα κτιρίων (π.χ. αμυντική διάταξη δωματίων για προστασία απο επιδρομές) απομένουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως εκμεταλλεύτηκαν μέσα στο χρόνο τα υλικά της περιοχής για να στεγαστούν, πως θερμομόνωσαν, πως αέρισαν και πως φώτισαν, πως σκίασαν, πώς θέρμαναν κλπ τα κτίρια με “φυσικά“ μέσα.